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Water-Conerving Pluming Fixture
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Tel  (213) 739-8282 
Fax  (213) 480-7724 
Dec. 8, 2016 (revised)

Key questions

Does the water conservation law create any point of sale requirements? See question #2
What is the significance of it NOT creating a point of sale requirement? See question #3
Are there any forms that allow the seller to meet their disclosure obligations? See
question #8
Should this box on the TDS be checked if the seller is uncertain about whether there
are WCP fixtures installed? See question #11
How should a seller answer the question on the SPQ, "Are you aware of any non­
compliant plumbing fixtures?" if they are uncertain? See question #12

Introduction

California law requires property owners (for properties built before 1994) to install water-
conserving plumbing ីxtures by 2017 for single-family properties and by 2019 for other
properties. Additionally, if any property (built before 1994) is altered or improved after 2014, then
water-conserving plumbing ីxtures must be installed as a condition of ីnal permit approval.  (Cal.
Civ. Code section 1101.4)

In 2012 the Transfer Disclosure Statement was expanded to include a check box for water-
conserving plumbing ីxtures. As explained in the TDS itself, the check box does not create a point
of sale requirement.  (Cal. Civ. Code section 1102.6.)

Beginning in 2017 a seller of a single-family property will also be required to disclose whether the
property is in compliance with the law. This same disclosure requirement will apply to other types
of properties beginning in 2019. Even then, the law creates no point of sale requirement.  (Cal. Civ.
Code section 1101.4 and 1101.5.)

Q 1. What is the purpose of the water conserving plumbing �xtures law ("WCP �xtures law")?

A The legislature thinks that water conservation is a cost e៨ective approach to the challenges
created by not having enough water. Those challenges include future economic health;
environmental health; growing urban areas; water reliability; waste water treatment; energy and
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other resource costs; and protecting and restoring aquatic resources. All of these issues were cited
as reasons behind this e៨ort to promote water conservation.

Q 2. Does the water conservation law create any point of sale requirements?

A No. There is nothing in the law that requires the installation of water-conserving ីxtures as a
condition of sale.

Q 3. What is the signi�cance of it NOT creating a point of sale requirement?

A Because the WCP ីxtures law does not create a point-of-sale requirement, there is no
obligation on either agents or brokers to ensure that sellers or buyers install WCP ីxtures.
However, as in all transactions, agents should impress upon the seller the necessity of carefully
and accurately completing the appropriate disclosure forms.

Q 4. If there are no point of sale requirements, then what is required?

A The law will require owners of real property to install water-conserving ីxtures simply because
they own the property regardless of whether they are selling it. The requirement for installation is
not immediate, but will take e៨ect in later years depending on the type of property or whether
improvements are made. For single family properties built before 1994, the installation
requirement takes e៨ect on January 1, 2017. For multi-unit residential property and any
commercial property, these requirements will apply starting January 1, 2019. See questions 25 and
26 below.

Q 5. I'm a homeowner selling my pre-1994 single-family house. Are there any installation
requirements under this law?

A No. There is nothing in this law that requires installation of WCP ីxtures as a condition of sale.
However, if you haven't already installed water conserving plumbing ីxtures on your pre-1994
single-family house, then beginning January 1, 2017, you will be in violation of the basic
requirement of the law.

Q 6. Under the law WCP �xtures are not required as a point of sale. However, isn't it possible
that lenders may require it as a condition of the loan?

A Yes. It's possible. Lenders may make their own underwriting decisions regardless of what the
law technically does or does not require. If a lender requires the installation of WCP ីxtures as a
condition of the loan, that is his or her right to do so. At this time, however, we are unaware of any
lender requiring it.

Q 7. What does the law require a seller to disclose regarding water conservation plumbing
�xtures?

A Presently, the law only requires the seller to check the box on the TDS as to whether there are
water conserving plumbing ីxtures. Commencing January 1, 2017, for single family pre-1994
houses, the law will require a seller to disclose to the buyer the requirement of water conserving
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plumbing ីxtures and whether the real property has any noncompliant ីxtures. This same
requirement will come into e៨ect for multi-unit residential and commercial property starting
January 1, 2019. See questions 25and 26 below.

Q 8. Are there any forms that allow the seller to meet their disclosure obligations?

A Yes. There are a few.

First, the TDS will allow the seller to disclose to the buyer the legal requirements of the law.
That's on the second page of the TDS in the fine print.
Secondly, with the 2016 December forms release, the Seller Property Questionnaire (Form
SPQ) will be revised to ask the seller whether they are aware of any non­compliant plumbing
fixtures.
Thirdly, on those transactions which are TDS exempt, the Exempt Seller Disclosure (Form
ESD) will be amended to facilitate both disclosures. (Since for TDS exempt properties, neither
the TDS nor the SPQ is used).
Finally, with the December forms release there will be an optional disclosure form for "Water
conserving Plumbing Fixtures and Carbon Monoxide Detector Notice" (Form WCMD). This
form will provide an explanation of the technical requirements of the law. It is not actually a new
form, but instead, is a revision of the existing "Carbon Monoxide Detector" form. Although, it is
an optional form, agents should check with their broker to see if the brokerage requires its
delivery.

Q 9. The TDS was changed to include a check box asking if the property has any water-
conserving plumbing �xtures. Does that make it a point of sale requirement?

A No. In fact, the TDS box has an asterisk to the second page that says, “Installation of a listed
appliance, device, or amenity is not a precondition of sale or transfer of the dwelling.” (Cal. Civ.
Code section 1102.6.)

Q 10. If the seller checks the box indicating that there are some water-conserving plumbing
�xtures, is he or she representing that the �xtures are in compliance with this law?

A No. The TDS speciីcally says, “Fixtures in this dwelling may not comply with Section 1101.4 of
the Civil Code.”    (Cal. Civ. Code section 1102.6.)

Q 11. Should this box on the TDS be checked if the seller is uncertain about whether there are
WCP �xtures installed?

A If the seller is uncertain, its best to leave it blank.

Q 12. How should a seller answer the question on the SPQ (or ESD if TDS-exempt), "Are you
aware of any non-compliant plumbing �xtures?" if they are uncertain?

A A seller who is uncertain should probably err on the side of caution by checking "yes" and
stating that they are aware of noncompliant plumbing ីxtures.

Q 13. How can a seller know for sure if the property has non-compliant plumbing �xtures?
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A CAR form WCMD states the technical speciីcations of non-compliant ីxtures. However, if the
seller is unsure then they should consult with someone who has expertise in the matter such as a
contractor, plumber or retroីt compliance company.

Q 14. What do agents need to know about compliance with the WCP �xture law?

A Agents should be aware that beginning January 1, 2107 owners of single family properties built
before 1994 need to replace non-compliant ីxtures with WCP ីxtures - whether or not the owners
are selling their property. And also, starting at the same time, sellers have certain disclosure
obligations as discussed above in question 6 through 14.

However, generally agents do not have the expertise of contractors or plumbers, and therefore it
is prudent to not o៨er deីnitive advice on whether there are or aren't non-compliant plumbing
ីxtures on the property.  

Q 15. If the seller would like, at his or her option, to install WCP �xtures as part of a sale, where
on the California Residential Purchase Agreement (Form RPA-CA) should this be indicated?

A Paragraph 7D under "Other Costs" is the appropriate place to indicate this.

Q 16. Is there sample language that could be used to negotiate for the installation of WCP
�xtures?

A Yes, A seller or buyer may use the following language: [Buyer or Seller shall pay for]… the
installation of water-conserving plumbing ីxtures per Civil Code § 1101.3 if required by law not to
exceed the cost of $________.

The phrase "water-conserving plumbing ីxtures" is deីned to mean plumbing ីxtures in
compliance with current, new-construction, building standards (Civ. Code 1101.3(e)). The
suggested language on the contract, "if required by law," would leave open the possibility that the
plumbing ីxtures already meet the standards of the Civil Code and thus, there would be no
obligation to upgrade them.

Q 17. What is the de�nition of “water-conserving plumbing �xture”?

A Water-conserving plumbing ីxture means any ីxture that is in compliance with current
building standards applicable to a newly constructed real property. (Cal. Civ. Code section 1101.3.)

Q 18. What is the de�nition of “noncompliant �xture”?

A The law calls for installation of water-conserving plumbing ីxtures only when the existing
plumbing ីxtures are “non-compliant.” Noncompliant plumbing ីxture means (1) any toilet
manufactured to use more than 1.6 gallons of water per ័ush (2) any urinal manufactured to use
more than one gallon of water per ័ush (3) any showerhead manufactured to have a ័ow capacity
of more than 2.5 gallons of water per minute (4) any interior faucet that emits more than 2.2
gallons of water per minute.  (Cal. Civ. Code section 1101.3.)

Q 19. Does the water conservation law apply to all types of property?
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A No. The law only applies to property built and available for use on or before January 1, 1994.
(Cal. Civ. Code section 1101.2.)

Q 20. Why does it only apply to buildings built before January 1, 1994?

A Under federal law, all residential toilets manufactured after January 1, 1994 must use no more
than 1.6 gallons per ័ush. In California ultra-low ័ush toilets have been required in all new
construction since January 1, 1992.

Q 21. When must the water-conserving �xtures be installed?

A It depends on what kind of property you own, and whether you make improvements. The law
sets up three categories: “single-family residential real property,”  “commercial real property,” and
“multifamily residential property.”

Q 22. What is a “single-family residential” property?

A A single-family residential property means any real property that is improved with, or consisting
of, a building containing not more than one unit that is intended for human habitation. Therefore
a condo, even a single condo occupied by only one family, is not a single-family residential
property under this law.     (Cal. Civ. Code section 1101.3.)  

Q 23. What is a “multifamily residential real property”?

A A multifamily residential property means any real property containing more than one unit that
is intended for human habitation. This would include the residential portions of a mixed use
property. (Cal. Civ. Code section 1101.3.)

Q 24. What is a “commercial real property”?

A Commercial real property means any property that is not in the above two categories and
includes hotels and motels. (Cal. Civ. Code section 1101.3.)

Q 25. If I own a single-family residential property, what are the requirements and when do they
take e�ect?

A Beginning January 1, 2017 all single family property owners will be required to replace
noncompliant plumbing ីxtures with water-conserving ីxtures regardless of whether any
improvements are made and whether or not the property is being sold.

Beginning January 1, 2017 a seller must disclose in writing to the buyer the requirement of water-
conserving ីxtures and whether the real property has any noncompliant ីxtures.

However, if you do any improvement requiring a permit after January 1, 2014 on a single-family
property, the permit will not be issued unless all noncompliant plumbing ីxtures have been
replaced with water-conserving ីxtures. (Cal. Civ. Code section 1101.4.)

Q 26. I own a multifamily residential property or a commercial property, what are the
requirements and when do they take e�ect?
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A Beginning January 1, 2019 all noncompliant plumbing ីxtures in any multifamily residential real
property and any commercial real property shall be replaced with water-conserving plumbing
ីxtures.

Beginning January 1, 2019 a seller of these types of properties must disclose in writing to the buyer
the requirement of water-conserving ីxtures and whether the real property has any noncompliant
ីxtures. 

However, after January 1, 2014, if you do any improvement which either costs  at least $150,000 or
increases total ័oor area by more than 10, then all nonconforming ីxtures must be replaced with
water-conserving plumbing ីxtures. And replacement of nonconforming ីxtures will be a
condition of permit approval or certiីcate of ីnal completion. However, if you only do
improvements requiring a permit in a room then you only have to replace nonconforming ីxtures
in that room. (Cal. Civ. Code section 1101.5.)

Q 27. Who is required to make the disclosure as to whether the property is or isn’t in
compliance, the seller or the listing agent?

A The seller. The law speciីcally says a seller or transferor shall make the disclosure in writing.
Earlier drafts of the bill attempted to make agents responsible for the disclosure, but these were
removed from the ីnal law.

Q 28. Are there any exemptions?

A Yes. There are exemptions for historical sites; property where it isn’t technically feasible to
install water-conserving ីxtures; buildings where the water is permanently disconnected;
buildings slated to be demolished; and a special exemption for a city (or county) itself that has an
existing retroីt law.  (Cal. Civ. Code section 1101.7.)

Q 29. Can I comply with this law by just putting a brick in my toilet?

A No. The law deីnes as nonconforming any toilet manufactured to use more than 1.6 gallons.
Therefore, displacing water in the tank will not put you in compliance with the law, even though
you might be saving just as much water.

Q 30. I am a landlord, and I want to install or test my water-conserving devices in the rental
unit. Can I enter the property for that purpose?

A Yes, as long as you give the proper written notice for entry of a dwelling. (Cal. Civ. Code sections
1101.5, 1954.)

Q 31. I own a property in city where there is an existing retro�t law for water-conserving
�xtures as a point of sale requirement (such as Los Angeles, San Diego or San Francisco). Are
those retro�t laws still in force?

A Yes. Local laws passed before July of 2009 requiring retroីt of plumbing ីxtures remain in
e៨ect. The state law also allows a locality to pass more restrictive requirements at any time.

Q 32. Can a city or county require greater water savings than the state law? Or have local laws
now been superseded by the state law?
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A No. A city, county or a retail water supplier has the authority to enact local ordinances or
establish policies that will result in a greater amount of water savings than those provided under
California's statewide law on water-conserving plumbing ីxtures (Cal. Civ. Code section 1101.8).

Q 33. Where can I �nd additional information?

A This legal article is just one of the many legal publications and services o៨ered by C.A.R. to its
members. For a complete listing of C.A.R.'s legal products and services, please visit 

.
C.A.R.

Member Legal Services

Readers who require speciីc advice should consult an attorney. C.A.R. members requiring legal
assistance may contact C.A.R.'s Member Legal Hotline at (213) 739-8282, Monday through Friday, 9
a.m. to 6 p.m. and Saturday, 10 a.m. to 2 p.m. C.A.R. members who are broker-owners, o៨ce
managers, or Designated REALTORS® may contact the Member Legal Hotline at (213) 739-8350 to
receive expedited service. Members may also submit online requests to speak with an attorney on
the Member Legal Hotline by going to http://www.car.org/legal/legal-hotline-access/. Written
correspondence should be addressed to:

CALIFORNIA ASSOCIATION OF REALTORS® 
Member Legal Services 
525 South Virgil Avenue 
Los Angeles, CA 90020

The information contained herein is believed accurate as of December 8, 2016. It is intended to
provide general answers to general questions and is not intended as a substitute for individual
legal advice. Advice in speciីc situations may di៨er depending upon a wide variety of factors.
Therefore, readers with speciីc legal questions should seek the advice of an attorney.  Written and
revised  by Robert Bloom, Esq.
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